op afspraak bestelling ophalen in Amstelveen
Veilig Betalen met iDeal, PayPal en Klarna
Topmerken Thomas Maine, Cavallaro, Desoto
Topmerken Gant, NZA, Fred Perry

Was- en Behandeltips

1. Was- en Behandeltips voor diverse kledingstukken

Katoenen pantalons, shirts en truien

Katoen is één van de meest gebruikte natuurlijke vezels. Dat komt door een combinatie van factoren. Zo is katoen zacht, makkelijk te wassen, slijtvast, vochtabsorberend en betaalbaar. Nadeel is, dat katoen nogal kreukt. Met een paar eenvoudige tips zorg je ervoor dat je katoenen kleding goed blijft.

Als je nieuwe katoenen kleding wast, kan het kleur afgeven. Was het daarom de eerste paar keer apart. Je houdt je kleding bovendien mooier, als je een wasmiddel zonder bleekmiddel gebruikt.

Katoen heeft de eigenschap dat het krimpt bij de eerste wasbeurt, tenzij het is voorgekrompen. Stel de temperatuur daarom niet hoger in, dan op 40 °C.

 Katoenen kleding kan vaal worden als je het in de felle zon laat drogen. Gebruik dus een plek met wat meer schaduw, of een wasdroger. Was witte katoenen kleding ten minste op 40 graden. Was bedrukt, gekleurde of gebreide katoenen weefsels en tricot op 30 of 40 graden. Was nieuwe katoenen kleding altijd eerst op 30 of 40 graden om krimpen te voorkomen.

 Was gekleurde katoenen spullen apart want katoen is niet altijd kleurvast. Om de kleurvastheid te controleren, wrijf je met een nat, wit lapje over een onopvallend deel van de stof. Blijft er kleurstof op het lapje achter, dan is de stof niet kleurvast. Was fijne katoenen kleding even na aankoop om de kleur te behouden. Was ze met een fijnwasmiddel en strijk ze aan de binnenkant bij een lage temperatuur.

 Centrifugeer zo kort mogelijk, dat is beter voor de vezels. Gehaakte of gebreide katoenen kleren laat je beter liggend drogen, zo blijven ze mooi in model. Een wasdroger werkt uitstekend om tijd te beparen maar heeft als gevolg dat de producten er gekreukeld uitkomen en zelfs kunnen krimpen of verkleuren. Een betere oplossing is om uw was nat op te hangen, bij voorkeur op een plastic hanger; zo bespaart u niet alleen het milieu, maar ook uw eigen kleding en bovendien bespaart het u veel inspanning met strijken.

 Om een optimaal kleurbehoud te krijgen, kunt u de kleding het beste binnenste buiten keren en met een vloeibaar en kleurbehoudend wasmiddel behandelen

2. Vlekken verwijder tips

Over het algemeen zijn twee regels belangrijk:
1. Voor het verwijderen van vlekken dient men direct in te grijpen zodat de vlek niet indroogt.
2. Wrijf nooit over de vlek! Hierdoor wordt deze groter en dringt dieper in de stof.

 Wij raden aan om de vlek als eerste te verwijderen d.m.v. opzuigen of deppen met bijvoorbeeld keukenpapier. Daarna kan lauw water met zeep of wasmiddel handig zijn opnieuw door middel van deppen met eventueel een handdoek als onderlegger. Als dit alles niet heeft mogen baten wordt het tijd voor de professionele hulp
 van een stomerij of een alternatieve oplossing. Alvorens gekleurde stoffen te gaan behandelen, dient men eerst even deze mogelijkheden te proberen op een onopvallende plaats (in de zoom, op het beleg aan de binnenkant) om verkleuring tegen te gaan. Tot slot volgen hier nog enkele oplossingen om specifieke vlekken zo goed mogelijk te verwijderen. Wij kunnen echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het uitvoeren van verkeerde handelingen.
Balpen: Met alcohol opnemen, maar wel letten op de kleurechtheid van het materiaal
Bier: Gewoon wassen
Bloed: Direct met koud of lauw water uitspoelen. Bloedvlekken kunnen dan meestal geheel verwijderd worden. Oudere vlekken in een 'biologisch' wasmiddel voorwassen of een poosje hierin weken, en daarna de gewone wasbehandeling. Chocolade: Schraap met de botte kant van een mesje zoveel mogelijk weg. Spoel grondig met lauw water, smeer in met vloeibaar wasmiddel en spoel opnieuw uit.
Gras: Met een oplossing van melkzuur en water of met alcohol vochtig maken, met zeepwater deppen, en daarna wassen. Eventueel daarna bleken met bleekwater.
Hars: Kook -en kleurechte stoffen behandelen met terpentine, wasbenzine, alcohol of aceton en daarna wassen. Bij materialen die voorzichtig gewassen moeten worden, de hars wegkrabben en met een vlekkenmiddel behandelen. Als er kringen ontstaan, wassen.
Inkt: Afwisselend met alcohol en azijn deppen en daarna wassen. Op wol en zijde: dep de vlek met lauw water en daarna met citroensap, methylalcohol of met een oplossing van gelijke delen ammonia en witte azijn. Deze methode kunt u ook toepassen op wit katoen.
Kaarsvet: De was lospeuteren en de overgebleven resten tussen twee papieren zakdoeken eruit strijken. Resterende vlekken met alcohol (op onderlaag) deppen. Eventueel nabehandelen met vlekkenwater en wassen.
Kauwgom: Direct wegwrijven met ijsblokjes of in de diepvries leggen en eraf krabben. Oude vlekken met vlekkenwater behandelen.
Koffie: Spoel meteen grondig uit met warm water. Weken in een lauw sopje indien nodig. Op wol en zijde:deppen met water en vloeibaar wasmiddel.
Koperpoets: Deppen met een zeepsop met ammonia. Daarna gewoon wassen.
Lippenstift: Met alcohol deppen en daarna met vloeibaar wasmiddel wassen.
Lijm: Enkele malen met aceton behandelen (aceton echter nier gebruiken bij acetaat en chloorvezels)
Melk:Spoel melkvlekken direct in lauw water. Gebruik geen heet water, want dan hecht de melk zich vast in de stof. Voor het wassen kan je de stof laten weken in een sopje. Op synthetische stof : dep de vlek met lauw water en was ze uit in lauw water met een beetje ammonia. Test wel vooraf of de kleuren ertegen bestand zijn.
Op wol en zijde : dep de vlek met een oplossing van fijnwasmiddel en verdunde ammonia of met verdunde azijn.
Op wit katoen of andere witte stof : bet de vlek met alcohol van 90° of bleek witte stof met 3% hydroperoxide (1 deel op 6 delen water). Of druppel een beetje ammonia op de vlek.

Nagellak: Met aceton behandelen (aceton echter nier gebruiken bij acetaat en chloorvezels).
Parfum: Kook - en kleurechte stoffen behandelen met alcohol. Materialen die voorzichtig gewassen dienen te worden, met warme glycerine betten. In beide gevallen daarna wassen.
Rode wijn: Direct met papieren zakdoeken opzuigen. Daarna wassen. Ook het deppen met witte wijn wil nogal eens helpen.
Roest: Verwijderen met 'roestverwijderaar' zie de gebruiksaanwijzingen. Daarna koud spoelen en gewoon wassen.
Roet: De stof goed nat maken en vloeibaar (af)wasmiddel er in laten trekken. Oprollen en een half etmaal laten liggen. Daarna gewoon wassen.
Schoensmeer: Met terpentine en wasbenzine deppen. Daarna wassen.
Teer: De vlek met boter of margarine insmeren en daarna chemisch laten reinigen.
Thee: Spoel ze meteen grondig uit met warm water. Week ze in een lauw sopje indien nodig. Op wol en zijde: deppen met water en vloeibaar wasmiddel.

Tomatenpuree of -sap: Met lauw water uitspoelen, eventueel enkele uren in lauw 'biologisch' wasmiddelsop laten liggen. Daarna spoelen en gewoon wassen.
Transpiratie: Wassen. Stoffen die voorzichtig gewassen moeten worden, met een azijn of met alcohol deppen.
Verf: Direct met terpentine, wasbenzine of thinner deppen op een absorberende ondergrond.
Vet: Kook - en kleurechte stoffen met wasbenzine deppen en daarna wassen. Materialen die voorzichtig gewassen dienen te worden, behandelen met vlekkenpasta en die er na enige uren afborstelen. Oude vetvlekken met vlekkenwater behandelen.
Vruchten: Spoel grondig in lauw water en dep voorzichtig met citroensap. Gebruik nooit zeep als eerste middel om fruitvlekken te verwijderen. Zeep zou kunnen reageren met de fruitvlek, waardoor donkere, blauwachtige vlekken ontstaan. Op wol en zijde: deppen met citroensap, daarna met water.
Witte wijn: Direct koud uitspoelen en daarna wassen.
Ijs: Met lauw water uitwassen. Eventueel met vlekkenmiddel behandelen.

3. Strijken

Niemand vind het leuk, maar het moet toch gebeuren: strijken. Hoe strijk je zo snel en zo efficiënt mo gelijk en hoe voorkom je vervelende randen en afdrukken?
1. Kleren die erg droog kun je het best met wat water besprenkelen, oprollen en een uur in een plastic tas laten zitten. Daarna pas gaan strijken.
2. Een zoom verdwijnt wanneer je hem met een witte azijn op een spons nat maakt.
3. Wie op een kussen staat terwijl hij/zij strijkt zal merken dat het werk sneller gaat. Dat komt omdat het kussen de spanning in rug en benen wegneemt.
4. Leg een natte doek op de kleding, strijk eroverheen en herhaal de procedure met bruin papier. De stof zal steviger worden (minder uitzakken) en er uitzien alsof het door een professional is behandeld.
5. Wanneer je plooien strijkt is het verstandig een stukje karton onder de stof te leggen zodat er niet per ongeluk een afdruk van het strijkijzer achterblijft.
6. Je kunt het strijkijzer beter rechtop (op z'n achterkantje) zetten dan op een metalen rekje. Metaal ontrekt de warmte een stuk sneller aan je strijkijzer waardoor het strijkijzer sneller afkoelt.
7. In veel gebieden in Nederland heeft men last van hard water, omdat veel strijkijzers van stoomblazers zijn voorzien is het aan te raden om bronwater of gefilterd water te gebruiken om verkalking van het strijkijzer te voorkomen. Onderhoudsetiket

 In elk stuk kleding zit een onderhoudsetiket aan de binnenkant van het kledingstuk. Symbolen op het onderhoudsetiket geven aan hoe een kledingstuk het best behandeld kan worden tijdens reiniging. Afhankelijk van het soort stof en het soort kledingstuk. Het eerste symbool op een onderhoudsetiket is de wastobbe. Er zijn nogal wat varianten, maar ze zeggen allemaal iets over het wasprogramma. Bijvoorbeeld over de temperatuur waarop je het kledingstuk moet wassen of dat er een aangepast wasprogramma nodig is. Je kunt hier nalezen wat al die wassymbolen betekenen.
Wassen De driehoekig symbolen op het onderhoudsetiket duiden op eventuele speciale behandeling van het kledingstuk.
Bleken De strijkijzersymbolen geven aan of en op welke temperatuur het kledingstuk gestreken mag worden. De punten verwijzen naar de punten op de regelknop van uw strijkijzer.

op afspraak bestelling ophalen in Amstelveen
Veilig Betalen met iDeal, PayPal en Klarna
Topmerken Thomas Maine, Cavallaro, Desoto
Topmerken Gant, NZA, Fred Perry